Lakossági fórum: szüksége van Szolnoknak ekkora éjszakai életre, ez lenne a város megtartó ereje?

Megosztás

Hangos a Tiszavirág fesztivál, galambszaros és szemetes, gyomos a város, tetejébe még a fideszes alpolgármesterrel is elégedetlenek a lakók. Lakossági fórumot tartott Szolnokon Szelindi Andrea, az LMP politikusa.

Szokatlan párbeszéddel kezdődött Szelindi Andrea, az LMP politikusának lakossági fóruma a Szegő iskolában.

A politikus elöljáróban bemutatta életútját, a politikait is. Elmondta, hogy kezdetben a DK-ban politizált, majd innen váltott az LMP-re. Már a 2019-es kampányban is segédkezett, amit sikeresnek ítélt meg. 

Majd közölte, hogy nyugodtan kérdezhetnek tőle, ha továbbiakat szeretnének megtudni róla. No, érkezett is a kérdés, hogy miért hagyta ott a DK-t? Szelindi Andrea elmondta, hogy nem ő hagyta ott, hanem kizárták. Meg is nevezte Miskolczi László akkori DK-s választókerületi elnököt, mint ebben felelőst. Az előválasztáson ugyanis Szelindi nem a DK jelöltjét, Sziráki Pált, hanem az LMP-s Tóth Áront támogatta, ezért ellene etikai eljárás indult. Így zárták ki a pártból. Megjegyezte, tudjuk, azóta mi lett Miskolczi László sorsa, nem sikerült “átugrania” az alpolgármesteri feladatot, így leváltották.

Elhangzott, mindent beborít a galambpiszok

Aláhúzta, a lényeg, hogy ő nem áruló, hanem Miskolczi László áldozata.

Hangsúlyozta, nem azt nézi, hogy ki milyen pártban van, hanem hogy az ellenzéknek össze kell fogni, és az LMP-ben ő egy jó közösségre talált.

Egy lakos váltott témát azzal, hogy gyűlöli, hogy minden galambszaros a városban, ami már  környezetvédelmileg sem elhanyagolható. Az érdekelte, mi a koncepció arra, hogy a galambok saját életterükben éljenek, ne pedig a belvárosban.

Szelindi Andrea szerint ez a téma megosztó, mert nagyon sokan védik a galambokat. Szerinte az ellenzék felvetett már pár megoldási lehetőséget, de eddig nem találtak megértő fülekre.

A fórumon vendég Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester szerint már csökkent a galambszám a városban, de a legnagyobb gond a végtermék időben történő feltakarítása. Sajnos nincs elég pénz erre. Úgy vélte, be kellene fogni a galambok jelentős részét, de a legnagyobb baj, hogy etetik őket. 

A lakosnak gondja volt a kutyasétáltatókkal is, mert a környék tele van kutyapiszokkal. 

Egy másik lakos elmondta, hogy korábban nagyon büszke volt arra, hogy szolnoki, de az utóbbi időben ez megváltozott. A város ugyanis szerinte nagyon szemetes, gazos lett. A város egyik büszkesége, a rozárium is nagyon gazos véleménye szerint. Azt kérdezte, lehetne-e nevelő hatással táblákat kitenni a városban, hogy ez a mi városunk, érezzük benne jól magunkat és ne szemeteljünk. 

Szelindi Andrea a védelmébe vette a városüzemeltetést. Szerinte ez a probléma nem azért van, mert hanyagul dolgoznak, hanem mert nagyon kevés pénzből gazdálkodnak.

Többen is a szemetes várost tették szóvá

Szerinte sok pénzt elvontak erről a területről, ezért ilyen a város. Kiemelte, az ellenzék a költségvetést másként alakítaná, és erre a területre több pénzt áldozna. 

Egy lakos részéről elhangzott, a közterületfelügyelők többet is tehetnének a tisztább város érdekében. Sokszor csak azt látják, hogy a belvárosban csak ácsorognak, és nem csinálnak semmit. 

Györfi Mihály szerint a helyiek és a bejárók is sokat tehetnének a tisztább város érdekében, hiszen ha nincs eldobva szemét, ott kínosabb bármit is eldhajítani. Javasolni fogja, hogy a Kossuth téren büntetésként beszedett forrásokat fordítsák a közterület-felügyelet megerősítésére. 

Úgy vélte, a büntetés az igazi nevelés, de a tájékoztató kampányban is lát fantáziát.

Hozzátette, jelentősen rontott a helyzeten a várostól elvont 1,7 milliárdos szolidaritási adó, amit bizony ilyen dolgokra lehetne fordítani.

Egy Sütő utcai lakos szerint a város szégyene az utcája. Az utcában lévő vendéglátó egység szerinte vonzza az egyértelműen 18 éven aluli fiatalokat, akik aztán hajnali 2 órakor kivonulnak a Tisza-partra. Szerinte a lakóknak joguk lenne a nyugalomra, amit jelenleg nem kapnak meg. Úgy vélte, az utcában indokolatlanul és érthetetlenül nagy a járműforgalom, ezt szabályozni kellene. Hozzátette, nyilván jók a városnak a szabadtéri programok, de például a mostani Tiszavirág fesztivál miatt éjjelente a környék élhetetlen a hatalmas zajtól. A hangerőt éjjel halkabbra kellene venni. 

Györfi Mihály egyetértett azzal, hogy valamiféle hangcsillapítást joggal várnak el a lakók. A jövőben erre fokozottan figyelni kell. 

Egy másik lakó szerint rettenetes rossz állapotban van a Sütő utca, az aknafedelek jelentősen megsüllyedtek. Az óvodánál száguldoznak az autósok ez nagyon veszélyes. 

A száguldozás a Petőfi utcai lakóknak is gond. Egy ottani lakó – aki elmondta, szerinte emberemlékezet óta nem volt lakossági fórum a körzetben, ami egyébként fideszes képviselő körzete – szerint ezzel valamit tenni kellene. Elmondta, ő Szolnokon született, de nem tetszik neki a város. Miért lehet, hogy más települések sokkal szebben, rendezettebben néznek ki Szolnoknál? Ő is kampányt javasolna, hogy hívják fel a figyelmet arra, hogy vigyázzunk jobban városunkra.

A közvetlenül nem a házuk előtt húzódó sövény nyírásával kapcsolatban levelezett a városvezetéssel, mire Fejér Andor alpolgármestertől azt a választ kapta, hogy a sövénynyírás ideje városszerte március és október. “Könyörgöm, márciusban rügy sincs a bokron, mit akar sövényt nyírni?” – kérdezte a lakó. “Nem baj, majd rájön, hogy a természet nem ilyen” – tette hozzá.

Emiatt a sövény miatt nem is lehet a járdán közlekedni, le kell menni az úttestre babakocsival, gyalogosan.

Sok a megoldásra váró feladat. Szelindi Andrea és Györfi Mihály

Tudja, máshol is vannak óhajok, de ez az ő óhajuk, ezt is tiszteletben kellene tartani.

Szelindi Andrea ehhez hozzátette, azért választunk képviselőket, hogy időközönként illene szétnézni a saját körzetükben, mi is történik ott. De hogy ki is a körzet képviselője – Póta Sándor egyébként – nem is tudják sokan.

Szóba került az is, hogy a díszburkolattal telenyomott Kossuth téren nem lehet biciklivel közlekedni szabályosan, mert ott nincs hivatalos bicikliút. 

Györfi Mihály szerint sajnos azért is ilyen a város, mert nincs szankcionálva semmi sem. Sem a sebességtúllépés, sem a szemetelés, sem a kutyapiszok fel nem szedése, sem a biciklisek szabálytalan közlekedése. 

Ahhoz mindenkinek van köze, hogy tiszta és rendezett legyen a város, de leginkább minden a nevelésről szól. Ha a fiatalság meg lenne nevelve, szerinte más lenne a helyzet. A gyerek pedig otthonról hozza a viselkedését. 

Jó lenne tudatosítani mindenkiben, hogy Szolnok nem szemetesláda, ám ehhez keménynek kell lenni. Ott kellene lenni a közteresnek és a rendőrnek, csakhogy ezekből nincsen elég.

Egy lakó szerint sajnos nagy a közömbösség, látszik ez a fórumokon is. Meg kell nézni, hogyan néz ki az Aradi utcai buszmegálló is. Nem feltétlen a város a hibás mindenben, de akkor hívja fel a figyelmet arra, hogy közös felelősség a tisztasága megőrzése.

Egy lakó visszatért a rendezvényekre. Feltette a kérdést, hogy ekkora városnak szüksége van-e ekkora, hajnali öt óráig tartó éjszakai életre? Megkérdezte, ez lenne a város megtartó ereje? 

Kapcsolódó cikkek